Τα σχολεία τέλειωσαν και πλέον τα παιδιά μας θα περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους «συνδεδεμένα ψηφιακά», μέσα από φορητές συσκευές και εφαρμογές, αλλά και μέσω των παιχνιδιών τους.
Τα παιδιά μας «ποστάρουν» διαρκώς πληροφορίες και συναντούν άτομα, τα οποία πιθανώς να μη γνωρίσουν ποτέ στην πραγματική ζωή.
Την ίδια ώρα υπηρεσίες και διαφημιστικές εταιρίες, συγκεντρώνουν αδιάκοπα στοιχεία από το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων των παιδιών μας, με σκοπό να τα «βομβαρδίσουν» με ακόμα περισσότερες διαφημίσεις προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις ρεαλιστικές και μη ανάγκες τους.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι οι πληροφορίες που παρέχουν τα παιδιά μας online αποτελούν τα «ψηφιακά δακτυλικά τους αποτυπώματα», τα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να διαγραφούν. Το να είσαι ψηφιακός πολίτης, λοιπόν, σημαίνει εν μέρει να δημιουργείς θετικά «αποτυπώματα» και να γνωρίζεις ποια από τα δεδομένα που παρέχεις online χρησιμοποιούνται από εταιρίες.
Δυστυχώς, επειδή τα σημερινά παιδιά κάνουν χρήση αυτών των συσκευών και εφαρμογών από πολύ μικρές ηλικίες, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς να αλληλεπιδρούν σωστά στο διαδίκτυο –με μερικά μόνο κλικ μπορεί να βρεθούν σε άγνωστες «κοινότητες» και να συνομιλούν με άτομα που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και επικίνδυνα.
Καταλαβαίνουμε όλοι, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η ψηφιακή εκπαίδευση των παιδιών μας, προκειμένου να γνωρίσουν τις αξίες, τις συμπεριφορές, τις ικανότητες, τις γνώσεις και την κριτική σκέψη που απαιτείται να έχει ο κάθε υπεύθυνος πολίτης, στον ψηφιακό κόσμο –και όχι μόνο. Και οι γονείς πρέπει να είναι η νούμερο 1 αξιόπιστη πηγή, στην οποία θα στραφεί το παιδί για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου